in

CARA MEMBUAT APAM POLKADOT SUKATAN CAWAN

Resep Apam Polkadot Gebu dan Lembut Simple Sederhana Spesial Asli Enak. pelbagai resepi apam polkadot sukatan cawan (CWN) paling sedap di negeri Malaysia. Cara membuatnya mudah dan praktis dengan adonan dasar kue apem kukus dengan menggunakan kombinasi warna warni, corak dan bentuk karakter kartun lucu atau variasi lainnya sesuai seni masing-masing.

Foto Resepi Apam Polkadot Gebu dan Lembut Simple Sederhana Spesial Asli Enak
Gambar Apam Polkadot Gebu dan Lembut Simple

Kali ni aku mau kongsikan resepi apam polkadot mekar mengembang yang sungguh laku akhir-akhir ni dan jadi pilihan pelanggan buat di order selain apam-apam yang lain, sepertinya rupa dan saiznya yang comel menyebabkan pelanggan tertarik buat menempah selain terdapat pelbagai jenis filling di dalam apam ni seperti blueberi, strawberi, coklat, oren dan lemon. Selain itu ada kue apam karakter Angry Bird, Ladybird, Bumble Bee, dll yang juga ngetop disana. Berikut kumpulan rahasia aneka kreasi dan variasi olahan resepi apam polkadot empuk dan lembut sajian sedap istimewa lengkap dengan cara bikin sendiri di rumah ala rumahan (Homemade) step by step anti gagal yang simple, mudah dan praktis buat konsumsi sendiri maupun buat jualan ide usaha bisnis aneka kue basah apam polkadot.

RESEPI APAM POLKADOT

BAHAN :

  • 3 biji telur gred A
  • 2 sukatan cawan gula
  • 1 sudu kecil ovalete atau apam polkadot tanpa ovalette
  • 2 sudu esen vanilla
  • 3 sudu kecil serbuk baking Powder
  • 2 3/4 cwn @ 280gram tepung gandum
  • 150 ml susu cair atau 1 cawan susu segar
  • Filling@intinya apa-apa jem bulih. Letak jem blueberrie, jem cipcoklat, jem strawberry, dll
  • Pewarna kesukaan anda
  • Papercup dan mangkuk acuan kuih lompang yang comel-comel.

CARA MEMBUAT APAM POLKADOT MUDAH :

  1. Pukul telur, gula dan ovalete dan esen vanilla sehingga kembang dan sebati.
  2. Masukkan tepung berselang seli dengan susu sehingga selesai
  3. Bahagi-bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna kesukaan
  4. Susunkan papercup kedalam mangkuk-mangkuk acuan kuih lompang
  5. Isi 1/2 sudu pastu isi filling jem atau coklat chip sebiji dan tutup semula dgn 1/2 sudu adunan dan buat dot-dot di atasnya.
  6. Gunakan api yang sederhana dan panaskan kukus terlebih dahulu. (jikalau api terlalu besar, apam akan pecah dan merekah jadi apam polkadot mekar pulak.

What do you think?

Written by Ilyas Siregar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

CARA MEMBUAT GECOK PARE

Makanan Khas Pekanbaru